Uncategorized

Szúnyogháló nélkül néha kibírhatatlanok az éjszakák…

A szúnyogháló korunk egyik legcsodálatosabb találmánya – legalább is biztosan ezt érzi, aki végre el tud tölteni egy nyári éjszakát nyitott ablaknál anélkül, hogy elevenen megennék az ízeltlábúak. De tényleg ennyire modern eszközről van szó, avagy korábban is alkalmazták már? Hiszen vérszívó betolakodók régen is voltak, akkor nem idegesítették az embereket? A válasz valószínűleg az, hogy de, nagyon is, éppen ezért igyekeztek minél légáteresztőbb, mégis minél finomabb szövésű szövetanyagokkal védekezni ellenük. Azonban régen nem az ablakokra feszítették ki, hanem az ágy köré helyezték, mint amolyan függönyt. Biztosan Te is láttál már régi fotót vagy történelmi filmet, ahol a trópusokon fátylakkal körülvéve alszanak. Nos, annak a finom, könnyű szövetnek is pontosan az a célja, mint a modern szúnyoghálóknak: védeni a nemkívánatos éjszakai látogatók ellen.

Bizonyos ábrázolásokon már az ókorból is mintha maradt volna ránk emlék a szúnyoghálókról. Egyiptomban, ahol a civilizáció a mocsaras Nílus partjai köré koncentrálódott, el lehet képzelni, mennyit küszködtek a rovarok okozta kellemetlenségekkel. Persze a királyok és királynők vélhetően szintén elfátyolozott ágyakon hajtották nyugovóra a fejüket, de mit csinálhattak a szegények? Nekik nem tellett finom fátyolra. Nos, ők talán nádszövettel vagy gyékénnyel takarták el az ablaknyílásokat éjszakánként, esetleg alaposan betakaróztak és remélték a jószerencsét. Annál is inkább, mert arrafelé már ugyancsak élnek olyan moszkitók, amik maláriát, álomkórt és hasonlókat terjesztenek.

Nekünk lényegesen könnyebb dolgunk van, hiszen csak meg kell vennünk a kész, gép által gyártott sűrű szövésű szúnyoghálót, és a’ la natur, vagy éppen keretre tűzve fel kell tennünk az ablakainkra. Elképesztő könnyebbséget jelent, ha végre nem kell vakarózva, kialvatlanul ébrednünk, és nem kell éjszaka idegesen kapkodni a fejünket, hogy vajon hol zümmöghet az a kis rohadék, amelyik megtalált egy rést.

Sőt, ha igazán jó munkát szeretnénk, akkor cégek is léteznek, amik kifejezetten szúnyoghálók egyedi méretre szabására és telepítésére szakosodtak! Ilyenkor kijön egy ember, aki felméri, hogy mekkorák a beborítani kívánt ablakok, a mérések alapján elkészülnek a keretek, beléjük helyezik a kifeszített hálót, és már csak az ablakkeretre kell rögzíteni ahhoz, hogy ismét alhassunk a kánikulákban is nyitott ablak mellett, élvezve az éjszakai hűsítő szellőt. Elképesztő könnyebbséget jelenthet, akár az ép eszünk megóvása is múlhat rajta.

Szúnyogháló nélkül néha kibírhatatlanok az éjszakák… bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva