A természet lenyűgöző tud lenni

Szeretek a természetben járni, ott pihenni és kikapcsolódni. Viszont nyáron, amikor már kezd sötétedni, annyira már nem tud élvezetes lenni. Ugyanis a szúnyogok nem kímélnek. Mivel nagyon kis kellemetlen rovarok, így próbálok minél kevesebbet találkozni velük. Ezért van kivétel nélkül minden ablakon szúnyoghálónk.

A természetben talán ez az egyetlen dolog, amit nem kedvelek: a rovarok. Ezen kívül szerintem egy nagyszerű dolog, és az ember is nagyon leleményes és okosan tudja hasznosítani a természet adta dolgokat. Ilyen például a napfény. A napelem segítségével már áramot is tud nekünk termelni. Éppen ez volt az, amin elgondolkoztam, hogy lehet érdemes lenne napelemet szereltetni a házunkra. Ezzel nem csak magunkra gondolnánk, hanem a gyerekeinknek is kifizetődő lenne később. Villanyszámla nélküli rezsi. Mennyire jól hangzik!

El is kezdtem keresgélni az interneten. Végül a Napelem pályázatok oldala volt a legértékelhetőbb számomra. Itt minden kérdésemre választ kaptam, és még a napelem panel mérete is szóba kerül. Sőt még arra is felhívják a figyelmet, hogy mire érdemes figyelmet szentelni.

Az első, amire egyből választ kaptam az oldalon az volt, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a háztetőnek, ha napelemet szeretnénk rá felhelyezni. Lássuk, is mik ezek!

Talán a legfontosabb, hogy a tető szerkezete elég erős legyen és elbírja a napelem modulokat. Szintén fontos, hogy megfelelő tájolású legyen a tető: délkeleti vagy délnyugati. A tető dőlésszöge sem elhanyagolható, hiszen annak is optimálisnak kell lennie. Végül pedig meg kell nézni, hogy az elektromos rákötési pontok hol vannak.

A napelem panel méretével kapcsolatban nagyon jól rávilágítanak arra, hogy ha az otthonodba szeretnéd, akkor nem szükséges, hogy minél nagyobb legyen. Ugyanis azt írják, hogy ha a napelem mérete és a teljesítménye egyenes arányosságban nő, akkor sem tud annyival többet teljesíteni, mint amennyivel több helyet foglal el. Így magánszemélyként mindenképp érdemesebb a kisebb napelemeket előnyben részesíteni. Főleg, hogy a tető szerkezete sem bír el mindent és minél nagyobb a napelem, annál nehezebb.

Miután tovább olvasgattam az oldalon, nagy meglepetéssel találtam szembe magamat. A Napelem pályázatok csapata még az ügyintézésben is segít. Ez számomra nagyon meglepő volt. Szerintem ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy én őket szeretném megbízni a napelemem felszerelésével.

Amiket leírtak, abból egyértelműen az jött le a számomra, hogy nagyon figyelnek a minőségre, ezt tartják szem előtt, és az ügyfélnek valóban segíteni szeretnének, hogy 8-10 év múlva a napelem szolgáltassa az áramot, és ne kelljen villanyszámlát fizetni.

Ezt mi sem mutatta jobban, mint hogy a helyszín felmérése után a jelenlegi fogyasztás alapján meghatározzák, hogy mennyi napelemre lesz szükség ahhoz, hogy az áram fogyasztást teljes mértékben tudja szolgáltatni.

A bővítésre is gondoltak, és azt is leírták mi a helyzet akkor, ha plusz energiát használó eszköz kerül a háztartásba. Ilyenkor nem csak új modulokra van szükség, hanem egy új inverterre is. Ha esetleg nem tudnád, hogy az mi, még ezt is elmagyarázzák teljesen érthetően.

Amennyiben a Napelem pályázatok csapata dolgozik a Te napelem rendszereden, akkor minden téren megfigyelhető a minőségre való törekvés. Nem csak a napelemek minősége lesz megfelelő. Mivel az inverter nagy szerepet játszik ebben a folyamatban, így ha az inverter a garanciális időn belül romlik el, akkor egyből egy újra cserélik ki. Nem kockáztatnak szereléssel, hanem biztosra mennek.

Mindezeket átolvasva és figyelembe véve úgy gondoltam, hogy ők lesznek számomra a legjobb választás, így árajánlatot kértem. Ezek után pedig már nem volt több dolgom, mint hogy bizakodjak. Bízzak abban, hogy a tetőm minden kritériumnak megfelel, és hogy a napelem befektetésem valóban megtérül idővel.